top of page

Sudură Inoxidabilă

Sudură Inoxidabilă

Sudură Inoxidabilă

Sudura inoxidabilă se referă la sudurile realizate folosind oțeluri inoxidabile. Oțelurile inoxidabile sunt aliaje de înaltă calitate care conțin cel puțin 10,5% crom în greutate. Stratul subțire, dar dens de oxid de crom format pe suprafața oțelurilor inoxidabile oferă o rezistență ridicată la coroziune, prevenind progresul oxidării în profunzime.

Această peliculă amorfă extrem de subțire face ca oțelurile inoxidabile să rămână inerte chimic și pasive în toate mediile neoxidante, asigurând astfel rezistență la coroziune.

În prezent, sudura cu crom este utilizată pe scară largă în cele peste 170 de tipuri de oțeluri inoxidabile. Datorită diversității materialelor utilizate în aplicațiile industriale, există necesitatea de a uni aceste materiale cu proprietăți diferite. Astfel, este esențial să se cunoască în detaliu proprietățile fizice, metalurgice și mecanice ale acestor materiale.

În prezența condițiilor de stres și mediu variabile, se folosesc două materiale diferite. Un exemplu sunt sistemele de conducte de abur, unde oțelul inoxidabil austenitic este utilizat la capetele fierbinți, iar un oțel ferritic cu aliere redusă este suficient pentru capetele reci, unde temperaturile sunt relativ mai scăzute.

Îmbinarea prin sudură a două materiale diferite necesită alegerea atentă a materialului de sudură potrivit. Îmbinarea nu constă doar în metalul de adaos; zona de tranziție conține și elemente de aliere din ambele materiale de bază. Alegerea electrodului pentru sudura oțelurilor inoxidabile trebuie făcută cu mare atenție. Oțelurile inoxidabile își datorează proprietățile de rezistență la coroziune elementelor de crom și nichel și conțin foarte puțin carbon. Prin urmare, la alegerea firului de sudură trebuie considerate cantitățile de crom, nichel și carbon.

La realizarea sudurilor din oțel inoxidabil, dacă se deschide un canal pentru sudură, acesta trebuie să fie realizat cu formă corectă. Canalele neuniforme pot provoca defecte de fuziune la rădăcina și flancurile sudurii. Toate formele și condițiile posibile trebuie luate în considerare pentru a preveni eventualele probleme.

**Tipuri de Sudură Inoxidabilă**

Sudura inoxidabilă este procesul de unire a două sau mai multe piese metalice sau termoplastice prin aplicarea de căldură și presiune. În timpul aplicării căldurii, materialul se înmoaie și, sub presiune, se formează o legătură. Metoda de sudură utilizată variază în funcție de formă și grosimea materialului. Printre metodele cele mai utilizate pentru sudura oțelului inoxidabil se numără:

- Sudura cu miez de flux
- Sudura cu arc
- Sudura electroslag
- Sudura cu arc metal-gaz
- Sudura cu arc tungsten-gaz
- Sudura cu arc metal protejat
- Sudura sub flux
- Sudura cu gaz inert tungsten (TIG)

**Cum se efectuează sudura inoxidabilă?**

Pentru a realiza o sudură inoxidabilă, trebuie să începeți prin pregătirea adecvată a materialelor. Un proces simplu de sudură implică următoarele etape:

1. Curățați piesele metalice ce urmează a fi sudate folosind o perie de sârmă, evitând frecarea excesivă. De asemenea, este necesar să îndepărtați stratul de oxid pentru a facilita sudura, utilizând un flux adecvat.
2. Încălziți metalul folosind o flacără redusă și vârful aparatului de sudură. Asigurați-vă că piesa de metal este încălzită uniform.
3. Poziționați electrodul în zona afectată până când metalul începe să se topească. După ce lipitura s-a topit, îndepărtați electrodul.
4. După sudură, piesele trebuie spălate cu acid pentru a preveni coroziunea. Asigurați-vă că acidul nu intră în contact cu pielea sau hainele și purtați echipament de protecție adecvat.

Realizarea acestor procese necesită echipe bine pregătite și echipamente corespunzătoare. Sudurile din oțel inoxidabil sunt esențiale în diverse aplicații industriale și trebuie executate cu precizie pentru a asigura calitatea și durabilitatea.

**Avantajele Sudurii Inoxidabile**

Sudura inoxidabilă prezintă numeroase avantaje. La selectarea echipamentului pentru instalații, mașini, filtre sau conducte, materialul echipamentului este esențial pentru asigurarea calității. Echipamentele din oțel inoxidabil sunt cele mai fiabile, rezistând la coroziune și temperaturi înalte. Oțelul inoxidabil, compus din crom și oțel, oferă o durabilitate remarcabilă și este ușor de curățat, asigurând un mediu sănătos, durabil și igienic.

Pentru informații suplimentare și necesități de sudură inoxidabilă, vă rugăm să ne contactați.


bottom of page